Ciasto półkruche jest w Polsce tradycyjnie używane przede wszystkim do szarlotki. Porcja z tego przepisu starcza na dużą blachę (taką na cały piekarnik) ciasta z owocami na wierzchu lub na połowę blachy, jeśli placek ma być także przykryty ciastem. W każdym razie starczy dla całej rodziny.
Przepis na Ciasto półkruche >>
Klasyczny sposób gotowania jajek na miękko, ale bez skorupek. Jajka, których użyjemy, powinny być jak najświeższe.
Przepis na Jajka w koszulkach >>
Bardzo śmieszna rzecz, zupełnie nieznana w polskiej kuchni. Puchaty karmel kruszymy na kawałki i używamy do rozmaitych deserów (lodów, kremów, do posypywania itp) lub zjadamy jak cukierki.
Przepis na Puchaty karmel >>
Klasyczne galettes z mąki gryczanej. Doskonałe z rozmitymi słonymi nadzieniami, a także z miodem (najlepiej, oczywiście, gryczanym).
Przepis na Galettes (bretońskie naleśniki gryczane) >>
Klasyczny, pyszny farsz z mięsa rosołowego, typowo polski. Doprawiamy dużą ilością pieprzu - koniecznie.
Przepis na Farsz z mięsa (do naleśników, pierogów, krokietów) >>
Łagodny, ale charakterystyczny farsz ze świeżej kapusty i jajek na twardo, który przybył do polskiej kuchni zza wschodniej granicy.
Przepis na Farsz ze świeżej kapusty (do naleśników, pierogów, krokietów) >>
Ukochane danie dzieciństwa - naleśniki z białym serem. Niektórzy lubią też pierogi z białym serem na słodko - konieczne polane gęstą śmietaną.
Przepis na Farsz z białego sera (klasyczny i słodki) >>
Przepyszny farsz ze świeżego szpinaku i jajek na twardo. Najlepszy zawinięty w naleśniki, ale i paszteciki nim nadziane są wyjątkowo smaczne.
Przepis na Farsz ze szpinaku >>
Egzotyczna i luksusowa w smaku, za to prosta w wykonaniu masa owocowa z cytryn i marakui. Używamy do rozmaitych deserów lub po prostu smarujemy nią grzanki z białego chleba.
Przepis na Pasta z marakui >>
Plastyczne, łatwe do wałkowania kruche ciasto - oczywiście można je użyć do jakiejkolwiek słonej tarty, nie tylko cebulowej...
Przepis na Kruche ciasto do tarty cebulowej >>
« | Grudzień 2024 | » | ||||
Pon | Wt | Śr | Czw | Pią | Sob | Nie |
1 | ||||||
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 |